Naujienos

2019.10.15

Įdomūs faktai apie pieną

Labai dažnai spaudoje matome skirtingai pieną vertinančius straipsnius. Vieni teigia, kad šis produktas gali būti žalingas mūsų sveikatai. Kiti tvirtina, kad naudingas. Mes išsamiai apie pieno naudą rašėme kituose mūsų straipsniuose.

Visgi, nepaisant pieną supančių gandų, šis produktas buvo vertinamas ir vartojamas jau nuo gilios senovės. Žmonės geria tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės pieną: migdolų, kokosų, ožkų ir net kupranugarių. Karvės pienas patenkina 90% pasaulio populiacijos pieno vartojimo poreikių. Todėl dabar kviečiame susipažinti su įdomiais faktais apie karves, jų duodamą pieną ir jo produktus:

1. Daugybė skirtingų kultūrų, tokių kaip graikai, romėnai, keltai, egiptiečiai, šumerai, mongolai ir indėnai, pieną aprašė savo pagrindinėse legendose ir mituose. Jie visi pabrėžė šio produkto dievišką kilmę bei svarbą, vadindami jį „dievų maistu“, suteikusiu dievams nemirtingumą.
2. Žavingoji Kleopatra maudydavosi pieno voniose, kad išliktų jauna, o jos oda būtų sveika bei švelni.
3. Romėnų imperatorius Julijus Cezaris tikėjo kad keltų ir vokiečių žemėse gyvenusių genčių vyrai buvo aukšti, stiprūs ir labai raumeningi todėl, kad valgydavo daug mėsos ir gerdavo daug pieno.
4. Rusijoje egzistavo senas paprotys – varlės įmetimas į kibirą pieno tam, kad šis išliktų ilgiau šviežias.
5. XVI a. ekspedicijų po platųjį pasaulį metu, laivuose jūreiviai kartu gabendavo ir ožkas, kad kelionės metu nestigtų pieno, suteikdavusio labai daug energijos ir kartais net trumpam atstodavusio maistą.
6. XIX a. 7-ajame dešimtmetyje farmacininkas Henri Nestlé sukūrė pieno mišinį kūdikiams, negalėjusiems maitintis motinos pienu.
7. XIX a. Luisas Pasteris sukūrė pieno pasterizavimo techniką. Tiesa, šis bakterijų naikinimo būdas iš pradžių taikytas alui gaminti.
8. 1894 m. pasirodė melžimo mašinos. Iki jas sukuriant ūkininkai karves melždavo patys. Per valandą būdavo pamelžiamos šešios karvės, o išrastų technologijų dėka per tą patį laiką pamelžiama iki 100 karvių.
9. Jungtinės Amerikos Valstijos birželio mėnesį paskelbė Nacionaliniu pieno ir pieno produktų mėnesiu taip skatindamos žmones vartoti pieno produktus.
10. Statistiniais duomenimis penkios daugiausia pieno per metus suvartojančios šalys yra Suomija, Švedija, Olandija, Šveicarija ir Graikija.
11. Mokslininkai paskaičiavo, kad per visą savo gyvenimą karvė vidutiniškai duoda apie 200 tūkst. stiklinių pieno.
12. Manoma, kad karvės duoda daugiau pieno, jeigu klausosi muzikos. Todėl kai kuriose fermose muzika groja visą parą. Ūkininkai nurodo, kad karvėms labiausiai patinka klasikinė muzika.
13. Stiklinė šilto pieno su šiek tiek cukraus arba medaus – puikus vaistas nuo nemigos.
14. Teigiama, kad pienas išliks ilgiau šviežias, jeigu į jį įdėsite žiupsnelį druskos.
15. Sakoma, kad pienas – pats geriausias naujos energijos šaltinis po intensyvaus fizinio darbo ar sporto treniruočių. Piene esantys elementai yra daug efektyvesni negu chemiškai išgauti specialiuose sportui skirtuose produktuose esantys vitaminai ir priedai.

Šaltiniai:
Milk and Dairy Fun Facts [interaktyvus] 2005. Journal Communications, Inc. [žiūrėta 2019 spalio 14]. Prieiga per internetą: <https://www.farmflavor.com/at-home/cooking/dairy-fun-facts/>
Interesting Facts about Milk [interaktyvus] 2017. Dairy Moss [žiūrėta 2019 spalio 14]. Prieiga per internetą: <http://www.dairymoos.com/interesting-facts-about-milk/>
Did you know? Werid Facts About Milk [interaktyvus] 2014. National Geography Society [žiūrėta 2019 spalio 14]. Prieiga per internetą: <https://www.nationalgeographic.com/culture/food/the-plate/2014/07/08/weird-facts-milk/>
Milk Factoids [interaktyvus] 2019. A Dairydata website [žiūrėta 2019 spalio 14]. Prieiga per internetą: <https://moofresh.co.uk/more-reading/interesting-facts/>

Daugiau naujienų

Paprastai apie vitaminus: kokiuose maisto produktuose jų slepiasi daugiausiai?

Lietuvių kalbos abėcėlę turbūt kiekvienas iš jūsų pažįstate, bet ar žinote, jog maisto produktai irgi turi savo raideles – vitaminų pavadinimus. O kiek ir kokių jų yra - dabar jums ir papasakosime.Kad...

Mokomės pažinti maisto produktus

Vaikystė – tai laikotarpis, kai formuojasi sveikos gyvensenos bei mitybos įpročiai. Šiuo laikotarpiu labai svarbu, kad vaikai gautų teisingą informaciją apie sveiką mitybą, išmoktų tinkamai...

Ekologiški maisto produktai: nedėkim lygybės ženklo tarp gražaus ir ekologiško

Mmm koks viliojančiai blizgantis, lygios formos, šviežiai atrodantis, raudonskruostis obuoliukas guli parduotuvės lentynoje.. Taip ir norisi pirkti tokį gražų vaisių. Bet ar jis ekologiškas? Kas yra...