Naujienos

2022.05.27

Paprastai apie vitaminus: kokiuose maisto produktuose jų slepiasi daugiausiai?

Lietuvių kalbos abėcėlę turbūt kiekvienas iš jūsų pažįstate, bet ar žinote, jog maisto produktai irgi turi savo raideles – vitaminų pavadinimus. O kiek ir kokių jų yra - dabar jums ir papasakosime.

Kad mūsų organizmai būtų sveiki ir stiprūs, mes valgome ne bet kokius maisto produktus, o tokius, kuriuose yra gausu mums reikalingų vitaminų – A, B grupės, C, D, E, K. Kiekvienas maisto produktas turi skirtingą kiekį vienų ar kitų vitaminų. Todėl, norint gauti visą jų reikiamą kiekį, privalome vartoti kuo daugiau skirtingų maisto produktų. Ypač daug vitaminų yra vaisiuose, uogose, daržovėse. Taip pat ženkli dalis reikalingų vitaminų randama pieno produktuose. Netgi skirtingų spalvų vaisiuose, pavyzdžiui, mėlynosiose ir geltonosiose slyvose, yra skirtingų rūšių ar kiekių vitaminų. Tad maisto spalvų įvairovė irgi yra labai svarbi!

Tik nesuklyskite – spalvos saldumynuose, kepiniuose tikrai neturi nieko bendro su vitaminais vaisiuose ir uogose. Dirbtiniai dažikliai nepadeda jūsų sveikatai. Labai svarbu yra tai, kad kuo natūraliau auginami vaisiai ir daržovės bei karvutės, tuo daugiau vitaminų turi maisto produktai. Tad visada pirmiausia reikėtų rinktis natūraliai mūsų kaimo ūkininkų užaugintus vaisius, daržoves, jų augintų karvučių pieno produktus – toks maistas, gaunamas tiesiogiai iš ūkių, turi daugiau vitaminų, yra naudingesnis vaikams. Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programoje dalyvaujančios ugdymo įstaigos skatina vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimą, taip vaikų mitybą praturtindamos sveikais ir daug vitaminų turinčiais Lietuvos ūkių auginamais maisto produktais.

Aptarkime kiekvieną iš vitaminų – A, B grupės, C, D, E ir K.

Vitaminas A. Šis vitaminas yra ypatingai svarbus jūsų akims ir odai. Trūkstant šio vitamino gali sutrikti regėjimas, oda tampa sausa, suskilusi. Taip pat vitaminas A reikalingas normaliam augimui, kaulams, dantims, nervų sistemai, imunitetui. Vitamino A gausu oranžinės spalvos maisto produktuose – morkose, moliūguose, abrikosuose, persikuose, mango vaisiuose ir t.t. Taip pat jo gauname valgydami pieno produktus: sviestą, grietinėlę, grietinę, fermentinį sūrį (ypatingai Lietuvos ūkininkų gaminamus). Taip pat jo turi ir mėlynės. Šis vitaminas tirpsta riebaluose, todėl maisto produktus, kurie nėra riebūs, reikėtų valgyti su trupučiu riebalų, pavyzdžiui, į tarkuotas morkas įpilti šlakelį aliejaus.

B grupės vitaminai. Šie vitaminai yra nervinės sistemos pagrindas, taip pat labai reikalingi kraujui. Trūkstant šių vitaminų galite jaustis pavargę, be energijos, irzlūs, net virškinimas gali sutrikti, būna sunkiau užmigti, slenka plaukai, oda tampa sausa. Šie vitaminai yra svarbūs gerai atminčiai. Juk smagu viską lengvai prisiminti, taip? Šių vitaminų gausime, valgydami pieno produktus, bananus, avokadus, ankštinius produktus, žuvį, viso grūdo kruopas ir kitus augalinės bei gyvulinės kilmės produktus. B grupės vitaminai yra tirpūs vandenyje, todėl lengvai pašalinami iš mūsų organizmų – reikia kasdien gauti pakankamą kiekį šių medžiagų.


Vitaminas C. Na jau turbūt kiekvienas žinote, jog vitamino C gausu citrinose ir aplesinuose. Bet ar žinojote, jog netgi daugiau jo turi paprikos, petražolės, kiviai, šaltalankių, erškėčių uogos? Tad prisiminkite – daugiausiai vitamino C turi įvairūs vaisiai, uogos ir daržovės. Šis vitaminas labai reikalingas atsparumui ligoms, jis padeda greičiau sugyti žaizdoms, palaiko sveikas dantenas, sąnarius, stiprius kaulus. Šio vitamino mūsų organizmai negamina, be to, jis tirpus vandenyje, todėl jo, kaip ir B grupės vitaminų, privalome gauti pakankamą kiekį kasdien valgydami įvairius vaisius ir daržoves. Kadangi šis vitaminas kaitinant skyla, reikia valgyti šviežių, neapdorotų aukštoje temperatūroje maisto produktų

Vitaminas D. Saulė yra viena pagrindinių vitamino D mūsų kūnuose gamintojų. Kad gautume pakankamą kiekį šio ypatingai svarbaus vitamino, turime kasdien pabūti apie 20 minučių saulėje, atidengę kuo daugiau savo odos, nes būtent joje vitaminas D ir gaminasi. Tačiau mes gyvename Lietuvoje, kur saulėtų dienų tikrai yra nedaug. O ir šaltu oru juk su marškinėliais ir šortais neisime į lauką. Ką daryti? Vartoti pieno produktus, žuvį, kiaušinius, mėsą. Įdomu tai, kad grybai natūraliai neturi savyje vitamino D, tačiau padėjus baltus grybus (pievagrybius) saulėje – juose šis vitaminas irgi pasigamina. Šis riebaluose tirpus vitaminas reikalingas kaulams, dantims, raumenims, imunitetui ir dar daug kitų organizmo sistemų.

Vitaminas E. Tai riebaluose tirpus vitaminas, kuris reikalingas apsaugoti visas mūsų kūno ląsteles, lėtina senėjimą, naudingas širdžiai ir kraujagyslėms, skatina gyti žaizdas, palaiko imunitetą. Jo rasime įvairiuose pieno produktuose, mėlynėse, sėklose, grūduose, riešutuose, kiaušinio trynyje, špinatuose ir kituose augaliniuose bei gyvuliniuose maisto produktuose.

Vitaminas K. Gausiai šio vitamino randama mėlynėse, žalios spalvos daržovėse – brokoliuose, lapiniuose kopūstuose, salotose, žemuogėse, žirneliuose, morkose, šermukšnio uogose, pomidoruose. Truputėlį jo turi ir nenugriebto pieno produktai. Vitaminas K yra svarbus kraujo krešėjimui, žaizdų gijimui, stipriems kaulams, raumenims, inkstams.

Oho, kiek daug svarbios informacijos čia sužinojote! Panaudokite ją sau, kad būtumėte sveiki, augtumėte dideli, kad gerai dirbtų smegenys ir būtų lengva mokytis, kad gerai išsimiegotumėte ir dieną būtumėte energingi. Tiek daug naudos gausite iš vitaminų, kad vardinti ir vardinti. Vitaminų abėcėlę išmokote – sėkmės išbandant spalvotą, mūsų ūkininkų užaugintų vaisių, daržovių, pieno ir kitų maisto produktų pasaulį!

Daugiau naujienų

Edukaciniai animaciniai filmukai

Smagūs animuoti filmukai "Mažiau- tvariau! Arčiau-sveikiau!" suteiks vaikams naudingos informacijos, kaip paprasti kasdieniniai pasirinkimai gali padėti rūpintis savo sveikata ir aplinka.Animuoti filmukai suteiks ne...

Sveikatos valandėlė apie mitybą

Sveika mityba – vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių. Tai įvairus ir tinkamai parinktas maistas, aprūpinantis organizmą būtinu angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų kiekiu....

„Žiemos sporto šventė. Olimpizmas 2023“

Ar yra kada tekę vidury mieto sutikti kiškį? Vilniaus lopšelio-darželio „Delfinukas“ vaikams pasisekė, nes vieną dieną  (2023, vasario 14 d.) pas juos į darželį atklydo Kiškis...