Naujienos

2020.12.22

Kartu kurkime mokyklas be maisto atliekų

Švaistomas ar kitais būdais prarandamas maistas yra milžiniška pasaulinė problema, t. y. trečdalis visų pasaulyje pagaminamų maisto produktų nėra panaudojamas pagal paskirtį, o tai reiškia, kad kasmet 1,3 milijardo tonų (100 kg vienam žmogui) gero ir valgyti tinkamo maisto nepasiekia vartotojų. Taip kartu su išmetamu maistu iššvaistoma apie 800 milijonų eurų. Be šios didžiulės ekonominės naštos, toks elgesys itin kenkia gamtai ir kuria socialines problemas.

VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra („LITFOOD“) kartu su Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija (ŽŪM), vykdančios Europos Sąjungos finansinės paramos programą „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo programa“, prisijungė prie iniciatyvos „Gerai daryk – maistą taupyk!“. Todėl norime pakviesti ir Lietuvos ugdymo įstaigas mažinti maisto atliekas bei ugdyti savo auklėtinius nuo pat mažų dienų būti protingais vartotojais. Šiuo tikslu dalinamės Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) bei Tarptautinės maisto atliekų sąjungos (TMAS) iniciatyva išleistu ir „LITFOOD“ į lietuvių kalbą išverstu „Bendradarbiavimo vadovu: Gerai daryk – maistą taupyk!“.

Šis vadovas pristato tarptautinį projektą „Gerai daryk – maistą taupyk!“, kuriuo siekiama suvienijus visus viešojo maitinimo dalyvius, atkurti prigimtinę maisto vertę ir sumažinti jo švaistymą. Knygoje pateikiama dvidešimt gerosios patirties pavyzdžių, kaip sumažinti maisto atliekų kiekį mokyklose, įtraukiant tiek pedagogus, tiek valgyklų ir virtuvių darbuotojus, administraciją, moksleivius ir jų tėvus.

Pradėkime pasaulį keisti dabar!
Parsisiųskite „Bendradarbiavimo vadovą: GERAI DARYK – MAISTĄ TAUPYK!“.

O tam, kad prie ugdymo įstaigos pastangų mažinti maisto atliekas aktyviai prisijungtų ir mažiausieji, artimiausiu metu pristatysime ir mokomosios medžiagos rikinius „Gerai daryk – maistą taupyk“ 5-7 metų ir 8-9 metų amžiaus vaikams! Rinkiniuose bus galima rasti ne tik spalvingų plakatų bei įdomių užduočių, bet ir kitų naudingų patarimų, kaip paskatinti mažuosius tapti atsakingais maisto vartotojais.

Daugiau naujienų

Ką pasėsi – tą ir valgysi: darželiai, kurių auklėtiniai daržoves, vaisius ir prieskonius užsiaugina patys

Jau ne vienerius metus nemaža dalis ugdymo įstaigų – darželių ir mokyklų – savo auklėtinius maitina ekologiška, vietine produkcija. Vaikai valgo sveikai užaugintą maistą, o ugdymo įstaigų...

Mokomės būti sveiki: darželių vadovės papasakojo, kaip nuo mažens ugdoma sveika gyvensena

Vaikystėje susiformavę ir paauglystėje įsitvirtinę mitybos įpročiai lemia suaugusio žmogaus sveikatą ir gyvenimo kokybę – tuo įsitikinusi pradinio ugdymo specialistė Odeta Baltramiejūnienė. Jai antrina ir kitų...

Darželiai vėl kviečiami pasinaudoti galimybe maitinti vaikus pagal kokybės sistemas pagamintais lietuviškais produktais

Žemės ūkio ministerija kviečia ikimokyklinio ugdymo įstaigas ir 2021 metais maitinti vaikučius ekologiškais ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintais maisto produktais.Šiam...