Naujienos

2022.06.16

Džiovinti vaisiai – saldus, bet sveikas užkandis

     Vaisius ir uogas mėgsta turbūt dauguma vaikų ir suaugusiųjų. Jie - spalvingi, saldūs ar saldžiarūgščiai, gaivūs, neatsivalgomi ir įvairūs. Tai bene vienas populiariausių ir sveikiausių užkandžių jūsų organizmams.

     Jau žinome, kad sveikiausi ir naudingiausi produktai yra užaugę mūsų, Lietuvos, ūkiuose. Jie turi daug vitaminų ir įvairių medžiagų, kurios reikalingos sveikatai palaikyti. Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa rekomeduoja vaikams suvartoti kuo daugau vaisių ir uogų bei daržovių, taip vaikų mitybą praturtindamos sveikais ir daug vitaminų turinčiais Lietuvos ūkių auginamais maisto produktais. Kaip tik šiuo metu prasideda šviežių vaisių, uogų ir daržovių sezonas, todėl kviečiame visą vasarą pildyti savo organizmus vitaminų atsargomis, kad žiemą jų nepritrūktume. Tačiau vaisiai ir uogos Lietuvoje neauga visus metus – jų sezonas labai trumpas. Kaip gauti kuo didesnę vitaminų dalį iš vaisių ir uogų, jeigu žinome, jog apdorojant maisto produktus vitaminų kiekis ženkliai mažėja?

Atsakymas yra – džiovinimas! Šis maisto produktų paruošimo būdas yra paprastas, patikimas, patogus ir išlaiko didžiąją dalį vitaminų bei kitų medžiagų, o svarbiausia, jog ir skonis lieka mažai pakitęs. Labai patogu vaikams įsidėti džiovintų vaisių ir uogų į užkandžių dėžutę, pasiimti į keliones, išvykas ar tiesiog einant pasivaikščioti. Galima paskanauti ir kai norisi kažko saldaus tarp pagrindinių valgių – jūsų kūnui tai tikrai patiks.

     Turbūt visus sudomino toks puikus ir sveikas, saldus užkandis! Dabar jau tikrai norite sužinoti, kaip visai šeimai juos pamėgti ir kasdien vartoti.

  • Visada turėkite namuose sveriamų ar gražiuose pakeliuose supakuotų džiovintų vaisių, jų batonėlių. Kuo įvairesnių, tuo geriau – skirtingų spalvų, rūšių, formų. Juk įdomu kaskart valgyti kitaip patiektą maisto produktą.
  • Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa įgyvendinama, siekiant paskatinti vaikus vertinti vaisius ir daržoves, formuoti sveikos mitybos įpročius. Prisiminkite, kad džiovinti vaisiai ir uogos reikalingi stipriems kaulams, gerai atminčiai, imuniteto stiprinimui, sveikai odai, plaukams, kad akys geriau matytų, būtume energingi, o ir širdelė kad gerai dirbtų.
  • Nuvažiuokite su šeima į ūkį patys prisiskinti uogų, pamatykite kaip jos auga, kaip atrodo ir jas parsivežę susidžiovinkite orkaitėje. Kaip smagu užkandžiauti pačių skintomis ir paruoštomis uogytėmis! Kai matome iš kur maistas atsiranda, labiau norime jo paragauti.
  • Lietuvoje yra tikrai nemažai ūkininkų, kurie patys augina vaisius, uogas, o užaugintą šių maisto produktų perteklių džiovina įvairiais būdais ir vėliau parduoda savo ūkiuose, ūkininkų parduotuvėlėse, turgeliuose ar tiekia į didesnių parduotuvių lentynas.
  • Įtraukite tėvelius į kasdienį nelabai sveikų užkandžių pakeitimą džiovintais vaisiais ir uogomis. Kai visa šeima imasi pokyčių, daug lengviau tai padaryti.
  • Kasdien turime gauti reikiamą kiekį vaisių ir daržovių. Ne visada pavyksta sutalpinti tokį didelį kiekį šviežių gėrybių vaikų pilveliuose, todėl džiovinti vaisiai ir uogos puikiai tam tinka, nes jų tūris žymiai mažesnis už šviežių - viena mažutė dežutė razinų jau sudaro vieną porciją dienos vaisių ir daržovių normos! O per dieną reikia suvartoti penkias porcijas vaisių ir daržovių.
  • Džiovintus vaisius labai patogu neštis į darželį ir mokyklą, nes nereikia laikyti šaldytuve ir mažai sveria kuprinėje.
  • Džiovinti vaisiai yra ne tik puikus užkandis, bet jais galime gardinti košes, blynus (suteikia saldumo), pridėti į jogurtą, sausus pusryčius, kepti pyragus ar papuošti keksiukus.
  • Šviežių ir džiovintų palyginimas. Patariame palyginti šviežius ir džiovintus vaisius bei uogas, o tada išsirinkti mėgstamiausiųjų TOP 3 visoje šeimoje. Suorganizuoti rinkimus su tėveliais ir kitais šeimos nariais: apžiūrėti, pačiupinėti, pauostyti, paragauti kiekvieną iš jų.

Džiovintų vaisių ir uogų palyginimas

    Priemonės:

  • Džiovinti obuoliai, kriaušės, razinos, abrikosai, slyvos ar kiti džiovinti vaisiai bei uogos .
  • Stalas, lėkštė ar indelis su keliais skyreliais.

Veikla:

  • Išdėliokite visus džiovintas gėrybes ant stalo ar indeliuose.
  • Gerai apžiūrėkite kiekvieną iš jų ir aptarkite išvaizdą, spalvą, formą, kvapą, dydį, pojūtį liečiant.
  • Paragaukite ir aptarkite skonius, tekstūrą, palyginkite vienus su kitais.
  • Sukurkite ir išdėliokite ant stalo kokią nors dėlionę iš džiovintų vaisių. Paprašykite kito šeimos nario pakartoti jūsų kūrybą.
  • Išrinkite kiekvieno šeimos nario mėgstamiausių džiovintų vaisių trejetuką! Labiausiai patikusių šių maisto produktų visada turėkite namuose.

    Įdomūs faktai:

  • Gilioje senovėje, mirus Egipto valdovams, džiovinti vaisiai buvo laidojami jų kapuose kartu su lobiais.
  • Džiovintos slyvos labai tinka kepiniuose vietoje riebalų. Jų gebėjimas sulaikyti drėgmę kartu su natūraliu cukrumi padeda išlaikyti kepinius šviežius ir drėgnus ilgesnį galiojimo laiką.
  • Razinos yra... tiesiog džiovintos vynuogės!
  • Parduotuvėse galime rasti įvairių vaisių juostelių, batonėlių, supakuotų kaip saldumynai. Tai – sveiki užkandžiai, pagaminti iš džiovintų vaisių ir uogų – drąsiai juos vartokite vietoje saldainių ir šokoladų.
  • Vienas įdomiausių vaisių ir uogų apdorojimo būdų yra džiovinimas šalčiu (liofilizacija). Tokiu būdu išdžiovintus maisto produktus ne tik galima ilgiau vartoti (net keletą metų), bet jie išlaiko savo dydį, formą, spalvą, skonį. O svarbiausia – išlieka didžioji dalis vitaminų! Taip mes galime gauti vaisių ir daržovių naudą visus metus.

     Na štai, jau žinome džiovintų vaisių, uogų naudą ir nuo šiol dažniau įtraukime šiuos puikius maisto produktus į savo kasdienę mitybą kartu su šviežiaisiais bei mėgaukimės jų skoniu, saldumu, vitaminais bei teigiamu poveikiu sveikatai.

Daugiau naujienų

NACIONALINĖ MAISTO KOKYBĖS SISTEMA (NKP)

NKP – tai Lietuvoje pagaminti produktai, atitinkantys aukštesnius nei įprasta reikalavimus kokybės, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos srityse. Plačiau: Nacionalinė...

Kviečia Lietuvos moksleivius registruotis į nemokamą Įdomiąją pamoką „Auginame čia, Lietuvoje!”

    Lietuvos moksleiviai turi unikalią galimybę nemokamai užsiregistruoti į 45 min. trukmės Įdomiąją pamoką „Auginame čia, Lietuvoje!”, kuri vyks balandžio 10 – 12 d. nuotoliniu būdu....

Registracija jau prasidėjo!

 Sužinokite apie tvarumą, maisto tausojimą, ekologinius bei nacionalinės kokybės maisto produktus, sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Registracija į Įdomiąją pamoką ir Viktoriną „Auginame čia,...