Naujienos

2023.05.12

Kaip nesuklysti renkantis ekologiškus produktus ir kuo rizikuoja neskaitantys etikečių

Specialistai ir vartotojai sutinka: ekologiški ir vietinės kilmės produktai – išties naudingi sveikatai. Renkantis kokybiškus produktus, labai svarbu ne tik atidžiai skaityti etiketes, vertinti jų sudėtį, bet ir pasidomėti kilmės šalimi. 

Įsigyjantys Lietuvoje užaugintus vaisius ir daržoves ar pagamintus produktus ne tik remia vietos ūkininkus, bet ir prisideda prie aplinkos tausojimo.

Noriai perka vietinę produkciją

„Jeigu alternatyva – ekologiškas produktas, jį renkuosi, bet ne nuolatos“, – kalbėjo gatvėje sutikta moteris.

Kita pakalbinta vilnietė teigė pati užsiauginanti daržovių arba jas mielai perkanti turguje.

Praeiviai ilgai nedvejodami įvardijo ekologiškų produktų naudą: mažiau užteršti pesticidais, naudojama mažiau trąšų, tokių produktų gamyba ar auginimas griežtai kontroliuojami.

Pašnekovai neabejojo: svarbu, kad ekologiškų produktų būtų vartojama kuo daugiau – tam svarbu sudaryti sąlygas, kad ekologiniai ūkiai klestėtų ir pirkėjus aprūpintų savo produkcija.

Kalbinti praeiviai sutiko ir su tuo, kad jei ekologiški produktai bus labai brangūs, dauguma žmonių negalės jų įpirkti. Visgi, tai, jog pirkdami produktus iš vietinių ūkininkų prisideda mažinant aplinkos taršą, remiami vietos augintojai ir gamintojai, o ne didžiulės korporacijos, daugeliui atrodo pakankamas argumentas rinktis ekologiškus maisto produktus. Nors ir ne visi vilniečiai vartoja ekologiškus produktus, daugelio namuose nestinga sveikatai palankių gėrybių – vaisių ir daržovių.

Pagrindinis stabdis – kaina

Paprašyti pasvarstyti, kodėl dalis žmonių nesirenka nacionalinės kilmės arba ekologiškų produktų, praeiviai įvardijo kone svarbiausią priežastį – tokie produktai kainuoja brangiau nei įprasti.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė paaiškino, jog egzistuoja įvairiausių teorijų, kuo ekologiški produktai galėtų būti vertingesni, pavyzdžiui, savo biologine verte, visgi jie vertingiausi dėl to, ko juose nėra: pesticidų, herbicidų ir kitų cheminių medžiagų, naudojamų produktams užauginti arba juos pakuojant, kad šie galiotų ilgiau. Vartodami ekologiškus produktus, išvengiame cheminių medžiagų, kurios gali neigiamai veikti mūsų organizmą, tai – pagrindinis laimėjimas.

Mitybos specialistė, kalbėdama apie ekologiškus produktus, išskiria svarbų, neretai žmones suklaidinantį mitą, bei atkreipė dėmesį, kokius produktus derėtų rinktis ypač aktyviems žmonėms.

„Jei gamintojas teigia, jog produktas ekologiškas, tai tarsi patvirtinimas, kad jis tikrai sveikas ir vertingas. Tačiau ekologiškas gali būti ir vynas, traškučiai, virti ekologiškame aliejuje, sausainiai bei bandelės. Taip, juose nebus kenksmingų medžiagų, bet bus greitai pasisavinamų angliavandenių, didelis kiekis riebalų ir pan. Reikėtų rinktis produktą, kuris yra vertingesnis, mažiau apdorotas, sveikesnis“, – atkreipė dėmesį mitybos specialistė. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė paaiškino, jog ekologiški produktai jvertingiausi dėl to, ko juose nėra: pesticidų, herbicidų ir kitų cheminių medžiagų, naudojamų produktams užauginti arba juos pakuojant, kad šie galiotų ilgiau.
Stopkadrai

Anot V. Kurpienės, renkantis produktus, labai svarbu neprarasti budrumo ir atidžiai išanalizuoti maistinę vertę, skaityti etiketes, rinktis produktus, paženklintus ES galiojančiu arba nacionaliniu ekologiškų produktų ženklu.

„Rinkoje, ir ne tik Lietuvoje, netrūksta gudravimų: ant pakuočių rašoma „natūralus“, „natūraliai pagamintas“, „augalinis“, parenkama žalios spalvos etiketė, kas sudaro įspūdį, jog šis produktas geresnis nei įprastas arba ekologiškas. Reikėtų nepamiršti, kad ekologiški produktai sertifikuojami ir ženklinami specialiais ženklais. Jei užrašyta „natūralu“, tačiau ekologiškų produktų ženklo nėra, jis nėra ekologiškas, nors parduotuvėse jis neretai brangesnis nei kitas“, – komentavo V. Kurpienė.

Nuolat skubantys gali maitintis ne bet kaip

Mitybos specialistė pasidalijo sveikatai palankios mitybos pavyzdžiais nuolat skubantiems ir laiko gaminti vis nerandantiems žmonėms. Nors žmonių gyvenimo būdas skirtingas, kone visiems pažįstama situacija, kuomet išvarginti daugybės reikalų, darbų, žmonės valgo bet ką, svarbu greitai. Tokiais atvejais gelbsti greitai paruošiami produktai. Menkaverčių produktų net ir skubant reikėtų vengti – šie didina dirglumą, nervingumą, sutrikdo miegą.

Skubantiems tinka varškė, iš anksto pagaminti ir užšaldyti varškėčiai, kiaušiniai, lęšiai, daržovių makaronai, šaldytų daržovių mišinys. V. Kurpienė išskyrė kelias priežastis, kodėl žmonės vangiau renkasi ekologiškus ar vietos produktus: vieni dėl kainos, kiti nežino skirtumų, treti mano, kad turi arba maitintis tobulai, arba bet kaip.

Mitybos specialistė, kalbėdama apie dėmesį sveikatai palankiai mitybai, pabrėžė, jog pokyčių vyksta, ir jie džiugina. Žmonės daugiau išmano, domisi ne tik tuo, ką valgo, bet ir kaip.

Parduotuvėse vis gausesnis vaisių, daržovių, kitų ekologiškų produktų pasirinkimas taip pat rodo augantį vartotojų susidomėjimą sveikatai palankia mityba. Specialistų teigimu, sveikos mitybos įpročių formavimas jauname amžiuje yra labai svarbi sveikatos stiprinimo ir ligų profilaktikos priemonė.

Siekiant padidinti suvartojamų vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių dalį vaikų mityboje prisideda ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros administruojama Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa, pagal kurią vaikams yra tiekiami ekologiški arba pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą išauginti (pagaminti) produktai.

 

 

 

Daugiau naujienų

NACIONALINĖ MAISTO KOKYBĖS SISTEMA (NKP)

NKP – tai Lietuvoje pagaminti produktai, atitinkantys aukštesnius nei įprasta reikalavimus kokybės, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos srityse. Plačiau: Nacionalinė...

Kviečia Lietuvos moksleivius registruotis į nemokamą Įdomiąją pamoką „Auginame čia, Lietuvoje!”

    Lietuvos moksleiviai turi unikalią galimybę nemokamai užsiregistruoti į 45 min. trukmės Įdomiąją pamoką „Auginame čia, Lietuvoje!”, kuri vyks balandžio 10 – 12 d. nuotoliniu būdu....

Registracija jau prasidėjo!

 Sužinokite apie tvarumą, maisto tausojimą, ekologinius bei nacionalinės kokybės maisto produktus, sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Registracija į Įdomiąją pamoką ir Viktoriną „Auginame čia,...