Naujienos

2022.10.11

Vaikų nutukimas - XXI amžiaus rykštė

Vaikų nutukimas yra vienas rimčiausių XXI amžiaus visuomenės sveikatos iššūkių.

Nustatyta, kad vienas iš penkių vaikų Europoje turi antsvorio. Mokslininkų apskaičiuota, kad daugiau negu 60 proc. vaikų, turėjusių antsvorio iki brendimo, bus nutukę ir suaugę bei turės didesnę lėtinių neinfekcinių ligų išsivystymo riziką. Nutukusiems vaikams vis dažniau diagnozuojamos suaugusiųjų ligos: 2 tipo cukrinis diabetas, metabolinis sindromas, kardiovaskulinės ligos, kepenų nealkoholinis suriebėjimas, kiaušidžių policistozė ir kita. Antsvorio turinčių vaikų psichinė sveikata taip pat blogesnė: jiems būdingas neigiamas savęs vertinimas, depresiškumas, atskirties jausmas. Tokie vaikai dažniau patiria patyčias, yra diskriminuojami bendraamžių.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja palaikyti optimalų svorį ir kasdien pakankamai suvalgyti šviežių vaisių ir daržovių, pilno grūdo produktų ar bulvių, rinktis liesą mėsą bei vengti maisto, kurio sudėtyje daug sočiųjų riebalų rūgščių, trans-riebalų rūgščių, cukraus ir druskos. Taip pat svarbu maitintis reguliariai ir įvairiai, nes tuomet labiau tikėtina, kad organizmo poreikiai bus patenkinti ir sumažės lėtinių neinfekcinių ligų rizika. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) mitybą ir fizinį aktyvumą priskiria prie vienų iš pagrindinių faktorių darančių įtaką mūsų organizmui.

Fizinio aktyvumo trūkumas yra svarbus rizikos veiksnys, kuris, kaip teigiama daugumos Lietuvos ir užsienio mokslininkų, tiesiogiai prisidėjo prie globalaus nutukimo paplitimo. Vaikai, kurie praleidžia daug laiko žiūrėdami televizorių, skaitydami, besimokydami ar žaisdami kompiuterinius žaidimus, yra padidintos rizikos grupėje, palyginant su tais, kurie eina į lauką ar salę aktyviai žaisti, padeda tėvams namų ruošoje, aktyviai sportuoja mokykloje ar už mokyklos ribų, ar pasirenka kitas fizinio aktyvumo .

Didėjantis vaikų nutukimas po pandemijos registruojamas dar dažniau.

Kaip suformuoti teisingą vaiko santykį su maistu?

Šeima, kaip vaiko gyvenimo pagrindas, lemia sveikos gyvensenos, mitybos ir fizinio aktyvumo formavimąsi. Kalbėkite šeimoje su vaikais apie tai, kaip svarbu gerai maitintis ir būti aktyviems. Anksti pradėkite formuoti gerus įpročius.  Išmokykite juos tinkamai pasirinkti maistą ir įtraukite juos gaminant maistą, pavyzdžiui, namuose ruošiant sveikus patiekalus ir užkandžius, pakuojant pietus. Skatinkite vaikų natūralų polinkį būti aktyviems ir padėkite jiems tobulinti įgūdžius. Sutrumpinkite televizoriaus, telefono, kompiuterio ir vaizdo žaidimų laiką ir neskatinkite valgyti priešais ekraną (televizorių ar kitaip). Patiekite įvairų sveiką maistą ir kuo dažniau valgykite šeimoje kartu. Skatinkite vaikus pusryčiauti kiekvieną dieną, kasdien suvartoti ne mažiau kaip 5 porcijas vaisių ir daržovių, apriboti cukrumi saldintus gėrimus. Būkite pavyzdžiu gerai maitindamiesi, reguliariai mankštindamiesi ir kasdieniame gyvenime formuodami sveikus įpročius.

Ugdymo įstaigos, be abejo, atlieka taip pat reikšmingą vaidmenį. Ugdymo įstaigos turėtų skatinti mokinių tinkamus mitybos ir fizinio aktyvumo būdus, mokydama tinkamai pasirinkti maistą, valgiaraščio sudėtį ir fizinius pratimus. Vaikystėje ir jaunystėje susiformavę esminiai sveikatai svarbūs elgesio modeliai išlieka visą gyvenimą.

Todėl prevencinėmis priemonėmis, skirtomis tinkamai formuoti mitybos įpročius, turėtų būti skatinama nuo ankstyvojo amžiaus vartoti geros maistinės kokybės maistą. Švietimo programose, skirtose vaikų sveikatos būklei gerinti, turėtų būti skiriamas dėmesys sveiko maisto vartojimui ir didesniam fiziniam aktyvumui. 

 Formuojant sveikatai palankios mitybos įpročius bei gerinant vaikų mitybą, koordinuojant Žemės ūkio ministerijai, VšĮ  Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra vykdo Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programą. Jos metu ikimokyklinio, priešmokyklinio bei pradinio ugdymo vaikams ugdymo įstaigose nemokamai tiekiami vaisiai ir daržovės, jų sultys, pienas ir pieno produktai. Programos tikslas – padidinti suvartojamų vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vaikų mityboje, diegti vaikams supratimą apie vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno gaminių vartojimo teigiamą poveikį sveikatai.

Sveika ir subalansuota mityba kartu su pakankamu fiziniu aktyvumu yra svarbiausi antsvorio ir nutukimo prevenciniai veiksniai.

 

Informacijos šaltiniai:

https://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2

https://www.palangosvsb.lt/vaiku-antsvoris-ir-nutukimas/

http://www.smlpc.lt/media/file/Skyriu_info/Naudingi_patarimai/VAIKu%20NUTUKIMO%20STEBESENA.pdf

http://www.karger.com/OFA

https://kidshealth.org/

Daugiau naujienų

Registracija jau prasidėjo!

 Sužinokite apie tvarumą, maisto tausojimą, ekologinius bei nacionalinės kokybės maisto produktus, sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą. Registracija į Įdomiąją pamoką ir Viktoriną „Auginame čia,...

Spręsk ir laimėk

Kviečiame dalyvauti konkursuose-žaidimuose „Spręsk ir laimėk“ Facebook platformoje https://www.facebook.com/pienasvaisiai. Šių metų šūkis - „Auginame čia, Lietuvoje!”. Nugalėtojų...

Sveika ir pilnavertė vaikų mityba Panevėžio r. Krekenavos lopšelyje-darželyje „Sigutė“

           Panevėžio r. Krekenavos lopšelis-darželis „Sigutė“ dalyvauja Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose...